К основному контенту

Розпад путінської Росії — альтернатива виживання корінних народів РФ


АСІФ АЛІЄВQHA

Війна РФ проти України прискорила деколоніальний дискурс у самій Росії. Втрати національних республік на українському фронті набувають масштабу національної катастрофи.

Дагестан, Бурятія та Башкортостан входять до п'ятірки регіонів РФ з найбільшою кількістю загиблих. При цьому самі буряти становлять лише 0,3% населення всієї Росії.

Представники корінних народів, які населяють РФ, дедалі частіше схильні розглядати Кремль як жорстокого колонізатора.

Так, в інтерв'ю виданню «Холод» алтайка Толунай (ім'я змінено на її прохання) розповіла, що 14 березня поховала троюрідного брата – він був контрактником та воював в Україні.

«Я не розумію, за що воював мій брат. За руський мир? Навіщо? Він алтаєць, обидва його батьки — алтайці, у нього залишилося двоє дітей, молодшого він навіть не встиг побачити», — обурюється вона.

  — Я не знаю, як донести до рідних цей нонсенс. Нас у Росії 70 тисяч людей і нас відправляють туди воювати. Люди в алтайських національних костюмах вишиковуються в букву Z. При цьому єдина школа в регіоні, в якій алтайську мову навчають з першого класу, не має навіть своєї будівлі. Її не можуть збудувати вже багато років».

Обурення алтайки відбувається на тлі масштабної асиміляторської політики та русифікації корінних народів РФ. Тиск проти народів, що населяють національні республіки, посилювалися протягом всієї історії сучасної Російської Федерації.

Москва провела дві війни проти чеченців, забрала досить великий суверенітет у Татарстану та посилювала репресії проти неруських народів.

За останні часи  російська влада посадила на дев'ять років башкирського активіста Айрата Дільмухаметова за заклики до дотримання федералізму, які суд вважав за заклик до сепаратизму.

Громадських лідерів Інгушетії, які протестували проти зміни кордонів республік на користь Чечні, засудили до термінів від семи з половиною до дев'яти років позбавлення волі за екстремізм та протидію силовикам. Багато регіональних активістів, які мали таку можливість, виїхали з Росії.

Після 24 лютого 2022 року спостерігається підйом антивоєнних та деколоніальних рухів у Росії. Російські опозиційні активісти все частіше говорять про можливий розпад РФ у нинішніх кордонах та надання незалежності національним республікам та регіонам.

Посилити незалежність

В інтерв'ю QIRIM.Newsзаступник прем'єр-міністра Татарстану у вигнанні Рафіс Кашапов заявив, що щороку з Татарстану до Москви йде 870 млрд. рублів.

«Раніше такого не було. Це справжній грабіж, про який знають усі жителі Татарстану», - сказав Кашапов.

При цьому відносно невеликий за розмірами та чисельністю населення Татарстан ділить лідерство разом із Москвою, Петербургом та нафтовими регіонами РФ, за розміром валового регіонального продукту, обсягом інвестицій, оборотом роздрібної торгівлі.

Сусідній Башкортостан посідає перше місце в РФ з переробки та виробництва нафтопродуктів. На частку Башкортостану припадає четверте та п'яте місце з випуску тролейбусів та автобусів та дев'яте за обсягом видобутку нафти.

Дві республіки Поволжя за своїми економічними показниками випереджають такі незалежні країни колишнього СРСР, як Туркменістан, Киргизстан чи Таджикистан.

Цілком перспективною в економічному відношенні може бути і Чечня, де до 90% авіаційних олій у Радянському Союзі виготовлялися саме з чеченської нафти. У 1991-1994 роках республіка одержала близько 50 мільйонів тон нафти. Чечня могла б стати цілком економічно життєздатною державою, маючи свою незалежність від РФ.

Вбити мову

У 2018 році Росія ухвалила «Закон про вивчення рідних мов», згідно з яким навчання національною мовою перестали бути обов'язковими у школах республіках РФ. Це стало черговим рішенням у низці асиміляційної політики Росії щодо неруських народів.

Для татар у Татарстані можна сказати татарську мову знищено, зазначає Кашапов. Так, у сфері освіти вже майже не вивчають татарську мову, а в небагатьох татарських гімназіях і школах діти розмовляють російською.

Проти законопроекту виступили й активісти багатомовного Північного Кавказу. Там лише в одному Дагестані – 14 державних мов. Вони зазначають, що кількість тих, хто розмовляє національними мовами, скорочуватиметься швидше, а вивчати його тепер уже не буде майже ніхто.

Через війну державні мови національних республік (до речі, як це зафіксовано в Конституції РФ) скасовані. Катастрофічна ситуація з національною мовою склалася і в Чувашії. Там спостерігається скорочення викладання чуваської мови та закриття чуваських шкіл.

Зменшення чисельності народів

У цьому чисельність чувашів у Росії скоротилася більш ніж на 25%, а чисельність татар — на 11%. Згідно з прогнозами, до 2100 року в Росії кількість корінних народів помітно зменшиться.

Так, чисельність мордви до 2100 року знизиться в 7 разів порівняно з 1989 роком. Втрати зазнають чуваші та удмурти – їх стане у 3 – 4 рази менше, ніж у 1989 р.

До кінця 21 століття марійців буде дещо менше: 300 тисяч - приблизно в два рази менше, ніж у 2002 р. А ось комі зменшуватимуться прискореними темпами, до 2100 року в Росії їх залишиться близько 50 тисяч. У рази скоротиться чисельність й комі-перм'яків, а карели практично зникнуть.

Нові репресії

Російська влада всіма силами придушує залишки суверенітету та діяльність громадських організацій.

Найбільш цинічною політикою Кремля стало вилучення з конституції та законів Татарстану слів «президент» та «суверенітет». Адже зовсім недавно саме ця республіка вважалася вітриною російського псевдофедералізму.

У березні цього року судовим рішенням з подання Мін'юсту РФ припинено діяльність Ради старійшин балкарського народу. Причина - звернення цієї громадської організації з проханням розглянути питання про утворення окремої Балкарської республіки у складі РФ. Таким чином обезголовлено національний рух балкарців, хоча вони зовсім не виступали за вихід зі складу Росії.

Каральна машина Кремля торкнулася Всетатарського громадського центру, закритого влітку 2022 року та забороною башкирської організації «Башкорт». Москва не дозволяє черкеським активістам проводити жалобні заходи, присвячені Російсько-Кавказькій війні, а голова черкеської організації «Хабзе» Мартін Кочесоко змушений був залишити Росію.

На тлі повномасштабної агресії Росії проти України питання державної незалежності корінних народів  набуває екзистенційного характеру. Кремль придушує всі спроби не лише підтримки національної мови, економіки корінних народів, а й просто їхнього фізичного збереження, відправляючи їх на війну проти України.

Раніше ліберально налаштовані лідери національних рухів сподівалися на мирну трансформацію Росії у вільну державу. Зараз Москва унеможливила подібний сценарій. Тому єдина альтернатива – це незалежність народів, деколонізація та розпад РФ на нові держави.

https://qirim.news/po-polochkam-uk/rozpad-putinskoyi-rosiyi-alternatyva-vyzhyvannya-korinnyh-narodiv-rf/

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

BİZ KURİL ADALARININ JAPONYA’YA GERİ VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ! BAĞIMSIZ TATARİSTAN HÜKÜMETİNİN JAPONYA BAŞBAKANINA AÇIK MEKTUBU

BİZ KURİL ADALARININ JAPONYA’YA GERİ VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ! BAĞIMSIZ TATARİSTAN HÜKÜMETİNİN JAPONYA BAŞBAKANINA AÇIK MEKTUBU Sayın Fumiyo Kişida beyefendi! Biz, Bağımsız Tataristan Hükümeti olarak, Sizi ve Sizin Hükümetinizi kalpten selamlamaktan mutluluk duyuyoruz! Biz, kadim Tatar milletinin temsilcileri olarak, Moskova’nın sömürge rejiminden kaçarak, vatanımızın dışında Tataristan’ın bağımsızlığına ulaşmasını amaçlayan bir Hükümet kurduk. Bizim ülkemiz 470 sene önce silah gücüyle ve sinsi bir şekilde Moskovya tarafından ilhak edildi. Adaletsizlik, saldırganlık, yalan ve ikiyüzlülük asırlar boyunca bu imparatorluğun yöneticilerine hastır. Sizin ülkenizin bir parçasını da bu insanlık dışı imparatorluk ilhak etmiştir. Medya üzerinden öğrendiğimize göre 22 Nisan 2022 tarihinde Japonya Hükümeti resmi olarak ilk defa Güney Kuril adalarını yasadışı bir şekilde işgal edilmiş ülkenizin «kuzey toprakları» olarak ilan etmiş. Şüphesiz ki, Japonlar için tarihi adaleti sağlamak v

Татарский народ имеет право на свое государство. Меджлис рассмотрит вопрос признаниям независимости Татарстана

Татарский народ имеет право на свое государство. Меджлис рассмотрит вопрос признаниям независимости Татарстана. Членами Меджлиса крымскотатарского народа в ближайшее время будет рассмотрено по сути обращение Правительства Независимого Татарстана о признании независимости. Об этом QIRIM.News заявил глава Меджлиса Рефат Чубаров. Он выразил уверенность, что крымские татары вместе с казанскими татарами найдут «ещё более эффективные пути нашего сотрудничества во благо наших народов». «Меджлис крымскотатарского народа активно взаимодействует с руководителями Правительства независимого Татарстана по всем вопросам, связанным с поддержкой Украинского государства, укреплением взаимоотношений между крымскотатарским и татарским народами. Чубаров отметил, что современная россия является государством, в котором против воли к свободе и независимости, силой удерживаются коренные народы. «К числу таких порабощенных народов, прилагающих особые усилия к обретению своей свободы и образованию независим

ПРОГРАММА ПРАВИТЕЛЬСТВА НЕЗАВИСИМОГО ТАТАРСТАНА ПРИ СЛУЧАЕ ПЕРЕХОДА КОНТРОЛЯ НАД ТЕРРИТОРИЕЙ ТАТАРСТАНА

  ПРОГРАММА ПРАВИТЕЛЬСТВА НЕЗАВИСИМОГО ТАТАРСТАНА ПРИ СЛУЧАЕ ПЕРЕХОДА КОНТРОЛЯ НАД ТЕРРИТОРИЕЙ ТАТАРСТАНА - Объявление о создании Советов Независимости (Мөстакыйллек Шуралары) во всех городах и сёлах Республики Татарстан и прямом назначении руководителей этих органов (Мөстәкыйллек Шуралары Рәисләре) Правительством Независимого Татарстана. В функции этих органов будет входить регистрация и контроль всех членов государственных и силовых структур бывшей власти, комплектация силовых структур новой власти и подготовка к выборам всех ветвей представительной власти. - Объявление о прекращении полномочий всех органов государственной власти и силовых структур (кроме членов структур исполнения наказаний) Республики Татарстан в составе Российской Федерации, с обязательным запретом членам этих структур покидать территорию официального проживания и обязательной явкой на подпись в Советы Независимости городов и сёл республики Татарстан 1 раз в неделю. - Создание Государственной Люстрационной Органи